BIM & HSB bij Van Buuren

Samen met Van Buuren werkt Fimble aan een slimme manier om BIM in te zetten voor de productie van HSB elementen.
Alle projecten

Slim samenwerken

Samen met Van Buuren werkt Fimble aan een slimme manier om BIM in te zetten voor de productie van HSB elementen. Als team werken we samen met deze prettige opdrachtgever aan het gehele BIM-proces vanaf UO tot met de transport naar de bouwplaats. Inmiddels hebben we gezamenlijk meer dan 40 projecten uitgevoerd.

Hoe dan?

Bij de start van een nieuw project denken we mee over de afspraken en uitgangspunten die bij de BIM kick off worden afgestemd. Op basis van de laatste prestatiemodellen uit het project werken we voorbeeldelementen uit inclusief detaillering voor de aansluiting met constructie en kozijnen. Samen toetsen we de maakbaarheid en clashes waarna de elementen ter goedkeuring naar de aannemer gaan.

Na goedkeuring werken we het volledige project uit in 3D met desgewenste data en geometrie voor een betrouwbaar IFC-model. Ondertussen zijn ook de andere aspectmodellen inzichtelijk en verwerken we: aansluitende balkons en galerijen,  de installatietechnische modellen of tekeningen, het ankermodel en eventueel in te bouwen kozijnen. Voor het compleet maken van een levering zijn productiebladen nodig. Per uniek element of stelkozijn maken wij de productietekeningen en zaagstaten voor de fabriek. De elementen die uniek zijn worden genummerd en zijn daarmee ook inzetbaar voor de logistieke planning.

Vincent van Buuren: Door lokaal te produceren met korte doorlooptijden draagt Van Buuren bij om zo duurzaam mogelijk het tekort aan woningruimte te verhelpen. Uiteindelijk wordt elk project waar BIM aan de basis heeft gestaan voorzien van de gewenste informatie. Van Buuren kan de fabriek aansturen met de data en tekeningen uit het BIM-model en zodoende de juiste producten leveren aan de aannemer zodat gebouwd kan worden.

Team

Gedurende de projecten is bijna 100.000 m2 aan gevel door het team opgezet. Dit is mogelijk gemaakt met een team van drie BIM-modelleurs, één BIM-coördinator en twee Dynamo-programmeurs. Er is gewerkt op basis van een slim ingerichte Revit-template, waarbij Dynamo en de opbouw van de Revit-families bijdragen aan het verkorten van het tekenwerk en het voorzien van de juiste data in de elementen.

Resultaat

Een afgestemd BIM proces met partners, opdrachtgever en natuurlijk de fabriek.

Opdrachtgever
Van Buuren B.V.
Locatie
Amsterdam
BVO
ca. 100.000m2 Gevel
Programma
Uitvoeringsgereed BIM-modellen met bijbehorende extracten voor de fabriek
Jaar
2021-heden
Rol Fimble
BIM-modelleur, BIM-coördinatie
Website

’’

Door snel te handelen en met goede BIM modellen is het prettig samenwerken met dit team!

Sam Castricum - werkvoorbereider Hillen & Roosen

Cijfers

Overzicht

40+
Aantal projecten
15+
Aantal scripts
Revit, Dynamo, pythonscripts
Tools

Andere interessante projecten

Wellicht interessante blogs