Iedereen die in Revit heeft gemodelleerd zal zich wel eens hebben afgevraagd of het werk niet efficiënter kan. “Neem bijvoorbeeld het invullen van parameters, het printen van tekeningen op verschillende papierformaten of het plaatsen van een groot aantal dezelfde type elementen”, zegt Daniël Kuurman, die stage loopt bij Fimble en zich verdiept in diverse werkprocessen die efficiënter kunnen in Revit. “Het zijn uiteenlopende handelingen in Revit die in grote lijnen kunnen worden versimpeld, of soms in zijn geheel worden geautomatiseerd.” Dit kan door middel van een add-on die standaard bij een Revit wordt meegeleverd, namelijk Dynamo. Daniël vertelt hier in dit blog meer over.

Dynamo als add-on

Voor iedereen die nog niet bekend is met dit unieke stukje van Revit: Dynamo is een add-on die gebruikers in staat stelt middels visual scripting simpele tools te maken om processen in Revit te automatiseren. Visual scripting maakt het laagdrempelig om met Dynamo te beginnen, doordat de gebruiker geen kennis hoeft te hebben van programmeren. Ondanks dat er geen hoog kennisniveau gevraagd wordt om mee te beginnen, beschikt Dynamo over meer dan genoeg mogelijkheden voor de gevorderde gebruiker. Doordat Dynamo de gebruiker toestaat Python scripts te schrijven voor specifiekere functies, heeft de gevorderde Dynamo gebruiker toegang tot de gehele Revit API. Hierdoor kunnen tools worden gemaakt die alleen op performance te onderscheiden zijn van echte Revit add-ons.

Je kunt je afvragen hoeveel tijd je kunt besparen met het gebruik van Dynamo. Dit ligt aan de taak die je wilt gaan automatiseren. Hoe vaker je de taak moet doen, hoe meer tijd je kunt besparen door dit eenmalig te automatiseren. Om een voorbeeld te geven: het printen van sheets (overzichtsbladen/tekeningen in Revit) naar PDF is een goed voorbeeld van een taak die veel voorkomt en onnodig veel tijd kan kosten.

Automatisch overzichtsbladen printen

Stel dat je in een project tien verschillende sheets met drie verschillende papierformaten hebt. 2x A3, 5x A1 en 3x A0. Om deze sheets allemaal naar PDF te printen zul je driemaal het printscherm naar voren moeten halen, voor elk papierformaat een aparte selectie moeten maken en het papierformaat juist moeten instellen. In totaal komt dit neer op minimaal negen handelingen.

Image: Fimble

Dit zou allemaal veel makkelijker kunnen, als je maar éénmalig hoeft aan te geven welke sheets je wilt printen, ongeacht het papierformaat. Vervolgens zou Dynamo zelf de juiste papierformaten moeten selecteren op basis van een parameter in de titleblock familie of in de type naam. Dit is één van de dingen die wij bij Fimble bedachten, dus hebben wij dit in Dynamo precies zo geautomatiseerd. Eénmaal de sheets selecteren, éénmaal printen en nooit meer problemen met papierformaten.

Mocht je meer willen weten kan je contact met ons opnemen. Wij gebruiken Dynamo voor nog veel meer doeleinden namelijk.

Projecten gerelateerd aan deze blog

Andere interessante blogs