Schiphol Real Estate / Microsoft

Uitwerking inventaris Microsoft (The Outlook) op basis van basis ILS en aansluiting Madaster.
Alle projecten

Schiphol Real Estate wenste van object The Outlook een BIMmodel te laten vervaardigen. Dit ter voorbereiding voor het beheer en exploitatie en aansluiting op Madaster. Microsoft Nederland heeft in de gezamenlijke visie een verdieping laten uitwerken van hun inventaris.

Doel

Eén van de uitgangspunten van Schiphol Real Estate (eigenaar van The Outlook en Kennedy van Madaster) was het uiteindelijke model te kunnen aanspreken op verschillende data thema's voor toekomstig gebruik en de aansluiting op het Madaster. Microsoft (huurder The Outlook en Kennedy van Madaster) wenste de aansluiting op Madaster en was benieuwd naar de doorkijk vanuit BIM om eventuele facilitaire vraagstukken te kunnen managen. Fimble is gevraagd om hierin als specialist en partner van Madaster rondom deze thema's het project te mogen uitvoeren.

Uitgangspunten

In de uitwerking is uitgegaan van aangeleverd bronmateriaal (Cad tekeningen), een opname op locatie en het gebruik van Matterport.

Uitwerking

Het model is opgezet op basis van de basis ILS met daar in opgenomen enkele extra's. Een basis ILS+. Van het casco zijn de onderdelen; constructie (vloeren, kernen, kolommen, trappen) gevels, kozijnen, dak, algemene ruimten (incl. tegelwerk), basis verlichting en plafonds meegenomen. Van de installatieruimten zijn de afmetingen, posities en airco locaties meegenomen en verder geen installaties zoals kanalen en roosters. Afwerkingen zoals schilderwerk, behang, etc zijn achterwege gelaten. De insteek is om eventueel toekomstig het model op basis van de natuurlijke momenten (inspecties, verbouwingen, onderhoud) verder te verrijken.

Microsoft wenste haar inventaris (in dit geval de vaste en losse elementen) en afwerkingen in het model op te nemen. Het model is voorzien van "rooms" zodat er te allen tijde koppelingen met sensoren uit het gebouw aan het model tot de mogelijkheden behoren.

Kijk voor meer visitorexperience: https://www.microsoft.com/nl-nl/visitorexperience

Resultaat

Het BIM model is in 2019 succesvol afgerond en opgeleverd aan Schiphol Real Estate en Microsoft en geplaatst als materialenpaspoort in Madaster.

Opdrachtgever
Schiphol Real Estate / Microsoft
Locatie
Schiphol
BVO
8.000m2 (deel Microsoft)
Programma
Showcase modelleren inventaris t.b.v. een materialenpaspoort
Jaar
2019
Rol Fimble
Adviseur en Modelleur
Website

’’

als het gaat om het adviseren en modelleren van objecten is Fimble een uitstekende partij om mee samen te werken

Robert Visser - Head of Asset Management
Schiphol Real Estate
Cijfers

Wist jij dat?

38.000m2 BVO
Totale object
8.000m2 BVO
Huurdersdeel Microsoft
3 verdiepingen
Parkeergarage

Andere interessante projecten

Wellicht interessante blogs