Eigen Haard

Scannen en modelleren appartementen Watercirkel in Amstelveen.
Alle projecten

Visie

Voor corporaties als Eigen Haard is het altijd plezierig om te mogen werken maar dat geldt eigenlijk voor alle koplopers in de markt. De werkzaamheden zijn uitdagend, vernieuwend en met een visie die hoort bij een woningcorporatie. De visie ´zo veel mogelijk mensen betaalbaar kunnen laten wonen, in een woning van goede kwaliteit en in een prettige buurt´ zorgt ook voor leuke uitdagingen. Eigen Haard heeft het beleid om van haar vastgoed op de natuurlijke momenten een BIM model te laten vervaardigen. Met dit beleid wordt de uitdaging een stuk makkelijker en leuker gemaakt. Zo ook voor deze renovatie waaraan we onze bijdrage hebben mogen leveren.

Renovatie

In verband met een grootschalig renovatieproject voor het woningblok de Watercirkel (complex Aquarius) in Amstelveen was er een as built situatie van het complex nodig. Voor deze renovatie diende er een scan te worden gemaakt. Op basis van het scannen van de unieke typen, de algemene ruimten en de gevels hebben we het complex in kaart gebracht en deze gemodelleerd tot een constructief 3D Revit model.

3D laserscan

Het exterieur en algemene ruimten hebben we door middel van 3D scantechnologie gescand. 3D laserscanning is een contactloze, niet-destructieve technologie die de vorm van fysieke objecten en omgevingen met behulp van een laserstraal driedimensionaal vastlegt. Met deze techniek is het mogelijk om bestaande situaties tot in detail vast te leggen. Het meetinstrument zet de omgeving om in punten. Elk punt heeft zijn eigen x-, y-, z- en reflectiewaarde. Het resultaat van de 3Dscan is een puntenwolk van de omgeving of het object met miljoenen punten.

Bij het scannen wordt de (zichtbare) gebouwgeometrie (bouwkundig, constructief, installatietechniek) gescand én de vaste en losse inventaris. De eventuele losse inventaris, die zichtbaar werden op de scans, maakten in deze opdracht geen onderdeel uit van het Revit-model doordat dit een renovatieproject betrof.

Scans worden met een geringe overlap gemaakt. Tijdens het scanproces wordt er gebruik gemaakt van referentiepunten zodat de gescande delen ten opzichte van elkaar gepositioneerd kunnen worden. Tijdens het scannen worden van de bestaande toestand gelijktijdig foto’s gemaakt.

De scan die volgt uit de meting geeft inzicht in de opbouw van het gebouw en de verdieping. De afwijking in maatvoering en opname is nihil omdat elke scheefte en sparing meegenomen wordt door de scanner. Hierdoor ontstaat een zuiver model.

Werkzaamheden

Het contact met de bewoners en afstemmen van de planning hebben wij in samenspraak met Eigen Haard gedaan. Na het scannen hebben we de Point Cloud naar een 3D model inclusief 2D tekenwerk van Watercirkel uitgewerkt. Dit heeft geleid tot een bouwinformatiemodel (BIM) inclusief plattegronden, gevels en doorsnedes. Het model hebben wij volgens de Eigen Haard ILS opgezet en afgestemd met de coördinerende partijen (architect of aannemer).

In het model hebben we o.a. de volgende onderdelen meegenomen.

  • Constructieve balken en kolommen (inclusief zichtbare sparingen)
  • Vloeren;
  • Trappenhuizen;
  • Kernen met vaste indeling.

Eigen Haard ILS

Eigen Haard beschikt over een eigen ILS gebaseerd op de Aedes ILS. De informatiebehoefte die hierin is vastgelegd hebben we in het model verwerkt.

Vervolg

Na oplevering van de renovatie is het advies het model verder uit te werken naar een as built model waardoor na renovatie een model ontstaat volgens de eigen ILS. Het model is inmiddels opgeleverd. Er staat een model waarmee de aannemer en leverancier goed mee uit de voeten kan. Waar we het uiteindelijk voor gedaan hebben? Wederom een tevreden klant.

Opdrachtgever
Eigen Haard
Locatie
Gemeente Amstelveen
BVO
ca. 13.500m2
Programma
Scannen en modelleren
Jaar
2018
Rol Fimble
Modellerend
Website

’’

Waar we Fimble ook voor vragen…modelleren, beoordelen modellen, adviseren of analyseren…. ze komen altijd snel met een goed resultaat. Het fijne is dat ze ook meedenken en eerlijk adviseren. Ook als dat niet in hun belang is

Diane van Herpen - BIM Projectleider
Eigen Haard
Cijfers

Wist je dat?

2021 / 2022
Start bouw oplevering
Renovatie
Soort project
100
Aantal appartementen

Andere interessante projecten

Wellicht interessante blogs