EDGE

Fimble heeft voor EDGE BIM Requirements opgesteld die de verdere ontwikkeling van BIM bij EDGE verder ondersteunt.
Alle projecten

Gezamenlijke visie

EDGE heeft een algehele visie over hoe je met een gebouw om moet gaan en we als Fimble delen deze visie.

In een gezamenlijk traject was het doel het samenstellen van de BIM Requirements voor EDGE welke de verdere ontwikkeling van BIM bij EDGE verder ondersteunt. Dit leidt er toe dat een BIM model goed is ingericht en op een consistente manier is ingericht. Bij Fimble hebben we ervaring vanaf de basis die nodig is om tot een goede set afspraken te komen. Vanuit die basis hebben we met EDGE naar de onderwerpen gekeken die van belang zijn voor de organisatie.

BIM Requirements?

BIM is niet meer weg te denken in de (her)ontwikkeling van gebouwen. Door de nieuwe ontwikkelingen wordt er met 3D steeds meer mogelijk. Gebouwen worden daarnaast steeds meer data-gestuurd. Het belang van goede data over je gebouw wordt daarom essentieel. Het gevolg van BIM is dat er steeds meer data door een model gefaciliteerd kan worden. Om deze ontwikkeling goed vorm te geven wordt een protocol en/of een informatie levering specificatie (ILS) sterk aangeraden. Dit gebeurt afhankelijk van het project door opdrachtnemers onderling maar ook al door enkele opdrachtgevers. Een BIM protocol gaat in op ‘hoe’ er binnen een project met BIM gewerkt wordt en wanneer informatie wordt opgeleverd. Een ILS beschrijft 'welke' data in 'welke' vorm wordt aangeleverd.

Een opdrachtgever wil het model op een correcte manier toepassen in het beheer of het vervolg van de levenscyclus van een gebouw. Daarvoor kun je een set afspraken vastleggen en meegeven aan de opdracht nemende partijen. Deze afspraken en voorwaarden die aan een BIM en BIM proces worden gekoppeld noemen we de BIM Requirements.

Werkzaamheden

Bij EDGE Olympic hebben we de 4de verdieping van het object als uitgangspunt genomen voor de BIM Requirements. Om tot een goede set afspraken te komen is er met de diverse leveranciers (o.a. Architecten Cie, JP van Eesteren, G&S, Bosman, DWA....) afstemming geweest om de volgende onderwerpen naast de basis afspraken een plek te geven in de ILS:

  • Madaster
  • informatie over ruimtes
  • informatie m.b.t. facilitair zaken (waaronder voorbereiding model op toekomstige koppelingen sensoren)
  • de basis voor de koppeling naar het onderhoudsproces
  • en het opleveren van de juiste modellen.

Voor meer informatie: https://edge.tech/

Resultaat

Door de BIM Requirements is EDGE voorbereid en toekomstbestendig voor organisaties die BIM modellen opstellen. Hiermee is de gewenste data output uit de modellen geborgd voor de processen die voor ogen zijn. Een mooie samenwerking en wederom een tevreden klant.

Opdrachtgever
EDGE
Locatie
Amsterdam
BVO
12.434m2 (excl. parkeerkelder)
Programma
Adviseren en modelleren
Jaar
2020
Rol Fimble
Advisering rondom BIM
Website

’’

Naast het genereren van materialenpaspoorten worden onze BIM-modellen in toenemende mate ingezet voor slimme operationele processen tijdens de exploitatiefase. Voor een optimale inzet is uniformiteit in de BIM-modellen vereist. Fimble heeft ons bijgestaan in het creëren van de EDGE BIM Requirements om dit te waarborgen voor alle toekomstige projecten

Cas Bonnema - Associate Development Manager
EDGE
Cijfers

Wist jij dat?

Gezondheid & Welzijn
WELL Core & Shell Platinum-certificaat
Duurzaamheid
Energielabel A een BREEAM-NL Excellent-score
Architect
Architecten Cie

Andere interessante projecten

Wellicht interessante blogs