Bij Fimble werken we dagelijks aan projecten voor woningcorporaties. Diverse corporaties werken inmiddels met de AEDES ILS. Dit is een informatieleveringsspecificatie (ILS) die beschrijft welke informatie de corporatie nodig heeft in BIM-modellen ten behoeve van het beheer en onderhoud. In deze blog van collega Joep van Motman laten wij jullie zien hoe je grip krijgt op het controleren van alle gevraagde gebouwdata van de AEDES ILS.

De AEDES ILS zit eenvoudig in elkaar. Een Excel-bestand laat zien welke informatie, in de vorm van parameters, er moet worden gekoppeld aan welke objecten.

Door de spreadsheet te vullen met kruisjes kan een corporatie bepalen welke informatie er nodig is voor haar organisatie. De lijst kan hierdoor uit veel kruisjes bestaan. Een nadeel van deze opzet van de ILS kan zijn dat het moeilijk wordt om het overzicht te bewaren over de eventueel niet geleverde data. Doordat er zoveel soorten objecten en parameters zijn en deze lijst daarnaast per corporatie kan verschillen hebben we bij Fimble een oplossing bedacht. Wij hebben de AEDES ILS gekoppeld aan BIMcollab ZOOM, een gratis softwarepakket ontwikkeld door KUBUS. Met deze zelf ontwikkelde tool genereren wij automatisch views om de data te controleren. Deze views laten per parameter zien of deze voor alle objecten gevuld zijn.

3D controle views

De standaard 3D controle views filteren automatisch de objecten eruit die de betreffende parameter niet nodig hebben. Vervolgens wordt alles doorzichtig gemaakt waarbij de parameter is ingevuld of rood gemaakt, wanneer de parameter niet is ingevuld. Op deze manier is in één oogopslag te zien of het model voldoet aan de betreffende ILS van één van de woningcorporaties.

Links op bovenstaande afbeelding zijn alle views te zien die automatisch zijn aangemaakt voor een specifiek project van ons. Op dit moment is de view ‘oppervlaktebescherming’ geselecteerd en in één oogopslag is te zien dat dit niet is ingevuld voor de daken.

Tegelijk met de eerste automatische set aan views wordt een tweede set aangemaakt. Deze tweede set aan views laat niet meer zien óf de parameters gevuld zijn maar wat ervoor is ingevuld.

Opnieuw worden per view alleen de objecten weergegeven waarvoor de parameter gevraagd wordt. Vervolgens wordt er per ingevulde waarde een kleur aangemaakt. Wanneer je op deze kleur drukt zie je alleen nog de objecten die die bepaalde waarde hebben. In dit voorbeeld is te zien welke objecten er allemaal dezelfde waarde hebben voor het BAG-verblijfsobject ID. Voor corporaties is het essentieel om te weten welke objecten bij welk adres en gebouw thuishoort.

Door onze eigen ontwikkelde tool kunnen we een koppeling maken tussen de Excellijst van de Aedes ILS en de views van BIMcollab. Deze gebruiken wij tijdens het maken van de modellen om ervoor te zorgen dat we alle data netjes en correct invullen.

Hebben wij je nieuwsgierig gemaakt en wil je meer weten? Of ben je benieuwd naar wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie? Geef ons gerust een belletje of mail naar info@fimble.nl

Projecten gerelateerd aan deze blog

Andere interessante blogs