Van Gogh Museum

"Kunst ontmoet technologie. FIMBLE en het Van Gogh Museum: samen naar een geoptimaliseerd BIM-model."
Alle projecten

Vraagstelling:

In het hart van Amsterdam bevindt zich het wereldberoemde Van Gogh Museum, dat de rijke kunstcollectie van Vincent van Gogh huisvest. Het museum heeft ons benaderd met een uitdagende opdracht. Ze hebben ons gevraagd om hun bestaande architectonische model te toetsen en te controleren op basis van de Basis ILS 2.0. Het resultaat hiervan is omschreven in een adviesrapport met daarin opgenomen een visie en te nemen stappen hoe te komen tot de inzet van consistente BIM data voor de beheerfase. Als vervolgopdracht mogen wij deze uitgangspunten verder verfijnen en vastleggen in een gedetailleerde informatieleveringsspecificatie als eerste stap van de stip op de horizon.

Doel werkzaamheden:

Onze missie is om het Van Gogh Museum te ondersteunen bij het optimaliseren van hun BIM-processen en het verkrijgen van waardevolle inzichten voor hun gebouwbeheer. We gaan verschillende taken uitvoeren om dit te bereiken.

Allereerst gaan we grondig de uitgangspunten van het bestaande model beoordelen. We zullen het model toetsen op bruikbaarheid en de conformiteit ervan met de Basis ILS v.2.0. Dit omvat een nauwkeurige controle van het bouwkundige en constructieve IFC-model.

Daarna gaan we in nauwe samenwerking met het Van Gogh Museum bepalen wat de werkelijke data behoefte is voor een BIM-model dat perfect aansluit bij de specifieke exploitatiebehoeften van het museum. Door middel van uitgebreide gesprekken en analyse zullen we de informatiebehoefte vaststellen en een Informatie Levering Specificatie (ILS) opstellen. Hierbij ontwikkelen we praktische handvatten om het model efficiënt te gebruiken tijdens de exploitatiefase.

Optioneel bieden we ook de mogelijkheid om een BIM Protocol op te stellen. Dit protocol beschrijft standaarden voor informatie aanlevermomenten, informatiestructuur en andere voorschriften. Het Van Gogh Museum wil graag toekomstige BIM-modellen van derden kunnen inzetten in hun processen, en met een op maat gemaakt BIM Protocol wordt dit mogelijk.

Resultaat:

Onze werkzaamheden gaan leiden tot concrete resultaten voor het Van Gogh Museum. We zullen gevalideerde uitgangspunten leveren, waarbij eventuele afwijkingen in een gedetailleerd rapport worden beschreven. Bovendien zorgen we voor een nauwkeurige definitie van de benodigde data-output, vastgelegd in de Informatie Levering Specificatie (ILS). Dit stelt het museum in staat om de juiste informatie op het juiste moment te verkrijgen.

Daarnaast ontwikkelen we praktische richtlijnen die het museum helpen om het model optimaal te benutten tijdens de exploitatiefase. Het doel is om een naadloze integratie van het model in hun dagelijkse beheeractiviteiten mogelijk te maken.

Met ons optionele BIM Protocol streven we ernaar om het Van Gogh Museum in staat te stellen om toekomstige BIM-modellen van derden op een consistente en efficiënte manier te integreren in hun processen. Het protocol zal duidelijke richtlijnen bevatten voor informatieaanlevermomenten, informatiestructuur en andere voorschriften, waardoor het museum maximale waarde kan halen uit de geleverde BIM-modellen.

Bij FIMBLE begrijpen we het belang van nauwkeurige data en efficiënt gebruik van BIM-modellen gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw. Onze expertise stelt ons in staat om samen met het Van Gogh Museum te werken aan een geoptimaliseerde BIM-strategie die voldoet aan hun specifieke behoeften en hen helpt om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Wij zijn enthousiast om met het Van Gogh Museum samen te werken en hun visie van een goed beheerd en optimale benutting van het gebouw te realiseren. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over onze diensten en hoe we kunnen bijdragen aan het succes van uw project.

‘Credits: Van Gogh Museum (Vincent van Gogh Stichting)’
Opdrachtgever
Van Gogh Museum
Locatie
Amsterdam
BVO
ca. 9.000m2
Programma
Advisering toepassing BIM in het Beheer
Jaar
2023
Rol Fimble
Adviseur
Website

’’

"De stip op de horizon met BIM is waar wij naar op zoek waren. Fimble heeft ons hier uitstekend mee geholpen."

Robert Jan Pruijn - Adviseur vastgoedbeheer Van Gogh Museum

Cijfers

Wist je dat?

200
Schilderijen in het Van Gogh Museum
ca. 500
Tekeningen in het Van Gogh Museum
700+
Brieven in het Van Gogh Museum

Andere interessante projecten

Wellicht interessante blogs