Eén van de trends en technieken waar wij veel van verwachten in 2017 is het in kaart brengen van vastgoed met 3D laserscanners. Dit sluit naadloos aan op de trend die al langer gaande is, namelijk digitaliseren. Volgens Menno Lammers van BOOsT Business Innovation barst de digitale transformatie in 2017 echt los bij bedrijven die actief zijn in de gebouwde omgeving. Eens te meer om ook in de toekomst succesvol te zijn en mee te kunnen blijven draaien. Ook wij hebben hier vaker benoemd wat het voordeel is van een gedigitaliseerde portefeuille waarbij informatie direct beschikbaar is en sneller geschakeld kan worden. We verwachten daarom dat dit het komende jaar nog meer aandacht zal krijgen. Het scannen van een gebouw is daarbij pas het begin.

Laserscanning, wat is dat eigenlijk? Het heeft alles vandoen met het verkrijgen van hoogwaardige, accurate data van gebouwen waarmee vervolgens een herontwikkeling of renovatie gestart kan worden. Vaak komen de bestaande tekeningen niet meer overeen met de werkelijkheid of er ontbreken gegevens, maar regelmatig is er zelfs helemaal geen informatie beschikbaar. In deze gevallen biedt een 3D laserscan oplossing: je hebt direct de juiste gegevens voorhanden zodat er geen verrassingen zijn voor de architect of de aannemer en ook niet voor de ontwikkelaar of eigenaar.

Een 3D laserscanner meet tot op enkele millimeters nauwkeurig een gebouw in. Door het schieten van miljoenen puntjes ontstaat een zogenaamde pointcloud die als 3D onderlegger dient om de actuele situatie in kaart te brengen. De pointcloud wordt ingelezen en verwerkt tot een 3D bouwkundig model (BIM) waar het tekenwerk één op één met de werkelijkheid correspondeert, dit proces wordt ook wel scan2bim genoemd. Vanuit het model zijn direct de plattegronden beschikbaar.

Geïnformeerd beslissen over vastgoed

Bij Fimble zijn wij al enige tijd bezig met deze nieuwe 3D scantechniek om snel accurate modellen, tekeningen en documentatie leveren van het vastgoed. In de praktijk kunt u hiermee veel tijd en geld besparen ten opzichte van een traditionele 2D meting. Naast directe voordelen voor het (ver)bouwproces biedt het model na oplevering mogelijkheden voor commercieel en technisch beheer, het bevat immers data over hoeveelheden zoals oppervlaktes en aantallen en kenmerken van gebouwonderdelen. De informatie is vervolgens in te zetten in andere vastgoedmanagementsystemen.

Het doel? U kunt zich richten op waar het u werkelijk om gaat: inzicht en goed geïnformeerde beslissingen!

Wilt u meer meten over 3D laserscanning en het digitaliseren van vastgoed? Wij vertellen u graag meer over alle ins en outs en hoe u het beste uw vastgoed digitaal kunt vastleggen.


Projecten gerelateerd aan deze blog

Andere interessante blogs