Het was toeval dat mede-eigenaar Jelle de Boer mij uitnodigde om het kantoor van Fimble te bezoeken op het moment dat ik opzoek was naar een nieuwe uitdaging. Een jaar ervoor had ik de studie BIM-Engineer aan de Hogeschool Avans+ succesvol afgerond en was ik opzoek naar mogelijkheden om mijzelf verder te specialiseren als BIM-engineer.

Mijn naam is Percy Stoffelen-Diaz. Ik was al bekend met het maken van 3D-modellen maar de studie BIM-Engineer gaf mij een verdiepend inzicht in het onderwerp BIM. Om goed samen te werken met andere partijen en collega’s is het gebruik van een BIM (Bouwwerk Informatie Model) ideaal. Tijdens mijn studie is mij geleerd hoe je een BIM-proces moet volgen en uitwerken. Dit interesseerde mij omdat het de communicatie tussen verschillende partijen tijdens, en zeker ook na, de bouw vergemakkelijkt. In augustus 2019 ben ik gestart bij Fimble waarbij ik de uitdaging aan ga om een volmaakt Bimmer te worden.

Project Planon Campus

De eerste opdracht waaraan ik heb gewerkt, was het modelleren van de Planon Campus, het hoofdkantoor van Planon. Het bijzondere aan dit project is dat Planon, één van de marktleiders op het gebied van vastgoedmanagementsoftware, aan het onderzoeken was of zij hun software konden koppelen met een BIM.

Het model is gemaakt aan de hand van de BIM-Requirements, ILS (Informatieleveringsspecificatie) en een assetlijst. Dit zijn alle ingrediënten om met de opdrachtgever een model te maken van de Campus. Bij dit project zijn niet alleen de gebouwen opgenomen in het model, maar ook het interieur waardoor de opdrachtgever ook inzicht kreeg in de bestaande werkplekken en de gebouw gebonden installaties. Tijdens dit project is er gecommuniceerd met een BIM via ‘issues’ in BimCollab. De ‘issues’ bestonden uit vragen, opmerkingen en/of complicaties. BIM stelde ons in staat om op een efficiënte manier met elkaar over het model te kunnen communiceren.

Uitgewerkt BIM model van de Planon Campus, december 2019

Verder bij Fimble

BIM betekent voor mij een gestructureerde manier hoe wij om zouden moeten gaan met data. Het maakt dat informatie gemakkelijk te vinden is in een bruikbaar model voor onder andere opdrachtgevers, projectleiders en facility managers.

Momenteel ben ik bezig met een project voor ING. Zij hebben de vraag neergelegd voor een BIM-Requirements met een bijbehorende ILS om vervolgens een materialenpaspoort uit het BIM-model te genereren. Het materialenpaspoort houdt in dat het voor de opdrachtgever inzichtelijk wordt gemaakt uit welke materialen het gebouw bestaan. Een materialenpaspoort is onder andere gericht op het tegengaan van grondstofverspilling. Door gebruik te maken van BIM en een dergelijk paspoort, is het eenvoudiger om duurzame beslissingen te maken tijdens bijvoorbeeld een verbouwing. In de toekomst zou het zo ver kunnen gaan dat er zelfs onderscheid gemaakt kan worden tussen verschillende houtsoorten. Dit kan bouwprocessen een stuk milieu vriendelijker maken.

Wat mijn eigen toekomst betreft: ik hoop bij Fimble nog meer unieke en interessante projecten tegen te komen waarin ik mijzelf kan ontwikkelen.

Als u meer wilt weten over het toepassen of opzetten van BIM-Requirements en een ILS binnen uw eigen organisatie helpen wij u graag verder.

Projecten gerelateerd aan deze blog

Andere interessante blogs