De ontwikkeling van BIM is, hoe je het ook bekijkt, de manier voor het bundelen en ondersteunen van alle relevante beheerinformatie. Denk aan informatie als tekeningen, (verhuurbare) vierkante meters vloeroppervlakte, strekkende meters wand en glas voor bijvoorbeeld schoonmaakcontracten, technische gegevens van installaties of informatie over materialen en andere onderdelen van het gebouw, maar ook de visuele functie die het biedt. BIM is er dus niet alleen voor het ontwerp en de bouw, het informatiemodel is er juist voor de oplevering en lang, lang daarna.

Wat kan een BIM model bieden?

Het gebruik van een informatiemodel biedt veel voordelen ten opzichte van een 2d tekening tijdens het beheer van gebouwen. Bij klein- of grootschalig onderhoud en renovaties waar het gaat om inzicht in wat er onderhouden of verbouwd moet worden en wat de hoeveelheden zijn brengt een informatiemodel dit snel in kaart. Daarnaast biedt deze virtuele kopie van uw gebouw een uitstekend uitgangspunt voor het tekeningenbeheer. Het 3d model is de basis voor de groei van het informatiemodel waar gedurende de levenscyclus van het gebouw informatie uitgehaald en toegevoegd wordt door onder andere mutaties.

 

Vraag en antwoord

Met een informatiemodel beantwoorden wij de volgende vragen voor u:

■ Wat heb ik in mijn gebouw?
(zowel bouwkundig als installaties)
■ Hoeveel heb ik hier van?
■ Waar zit het?

OpenBIM als standaard

OpenBIM is een universele benadering van ontwerp, realisatie en exploitatie van gebouwen op basis van open software standaarden en workflows. OpenBIM is een initiatief van buildingSMART. Ook FIMBLE werkt volgens deze benadering. Op basis van de OpenBIM aanpak kan FIMBLE met alle partijen samenwerken, ongeacht welke software ze gebruiken.

Steeds meer marktpartijen schrijven OpenBIM voor en/of werken volgens OpenBIM principes.

BIM voor uw organisatie

Iedere branche, beroepsgroep of professional heeft andere informatie nodig. Bent u benieuwd wat BIM specifiek voor u kan betekenen? We hebben het uiteengezet op een speciale pagina.