Modelchecking

Bij FIMBLE kunnen wij uw BIM modellen controleren en advies geven hoe de geconstateerde problemen op te lossen.

Modelchecking

Bij FIMBLE kunnen wij uw BIM modellen controleren en advies geven hoe de geconstateerde problemen op te lossen zijn.

Wij kunnen BIM modellen controleren op het gebied van informatie (conformiteitsverificatie) maar ook op het gebied van geometrie (clashdetectie). Op deze manier bent u gegarandeerd dat u in het bezit bent van een geschikt BIM model.


Conformiteitsverificatie

Voldoet uw BIM model aan de gestelde eisen als het gaat om opbouw en indeling? Dat is de vraag die bij een conformiteitsverificatie wordt gesteld. Hierbij komen zaken als naamgeving van elementen en bouwlagen, het correcte gebruik van entiteiten, correcte en volledige invoer van elementcodes en andere belangrijke objectinformatie die eventueel van belang kan zijn aan het licht. Desgewenst kunnen we uw model ook aanpassen. We kunnen hierbij rekening houden met de ILS die u hanteert. Dit kan bijvoorbeeld de BIM basis ILS zijn maar ook een bedrijfsspecifieke ILS.

Clashdetectie

Clashdetectie is een veel gebruikt argument om BIM te (gaan) gebruiken. Met name ten tijde van de uitvoering kan clashdetectie de samenwerking verbeteren. Omdat veel partijen allemaal (vaak tegelijkertijd) een onderdeel van het complete gebouwmodel uitwerken, kan het zijn dat verschillende partijen onafhankelijk van elkaar bouwonderdelen ontwikkelen die niet blijken te passen met elkaar. Het controleren van modellen hierop noemt men ‘clashdetectie’  of ‘collision detection’. Clashdetectie kan ook worden uitgevoerd op modellen voor beheer en onderhoud.


Correctie

Op basis van modelchecking is het mogelijk om correcties uit te voeren in bestaande BIM modellen. Een mooi scenario waarin dit toegepast kan worden is het moment waarop een BIM model voor uitvoering, wat is samengesteld uit meerdere modellen (bouwkundig, constructief, installatietechnisch), gereed gemaakt moet worden als BIM model voor beheer en onderhoud. Hierbij worden alle modellen rechtgetrokken waardoor er een consistente informatiebron ontstaat.


Materialenpaspoort
Het materialenpaspoort is een instrument om materiaalstromen inzichtelijk te krijgen.
Verder lezen
BIM Requirements
De BIM Requirements omvatten afspraken over hoe, wat en wanneer van een BIM.
Verder lezen

Projecten met deze dienst

Vanaf het ontwerp tot en met het beheer bieden wij diensten die u en uw organisatie ondersteunen.

Bekijk hoe het vervolg van het proces er uit kan zien.