Accurate 3D-inmeting van vastgoed voorkomt bouwfouten

3D-inmeting FIMBLE

Een accurate 3D-inmeting van bestaand vastgoed voorkomt bouwfouten. Wanneer is eigenlijk een geschikt moment om deze inmeting in te zetten? En waar kunt u zelf rekening mee houden? Wij vertellen u daar graag meer over.

Nauwkeurige meetgegevens van een gebouw, situatie of ander object zijn essentieel om geïnformeerde beslissingen te nemen gedurende de totale levenscyclus over een gebouw. Bij een grootschalige mutatie, herontwikkeling of renovatie van een gebouw zijn actuele constructieve en bouwkundige onderleggers van groot belang. Zelfs tijdens de uitvoering van een nieuwbouwproject kan de inzet van een 3D-inmeting met laserscanner zeer waardevol zijn.

Drietal scenario’s

Wij hebben hieronder een drietal scenario’s uiteengezet van ons portfolio wanneer het verstandig is gebruik te maken van 3D meettechnieken.

  1. Voor de planuitwerking van een project is een As-built BIM model wenselijk. Informatie uit het bouwarchief en de data van de 3D inmeting wordt verwerkt tot één as-built 3D-model en 2D-onderleggers van de bestaande toestand. Dit is de basis voor alle adviseurs om verder te werken aan het ontwerp en engineering van het project.
  2. Het complete interieur gaat op de schop. Met de laserscanner wordt na het slopen van de plafonds en lichte scheidingswanden alle bouwkundige, installatietechnische en constructieve contouren vastgelegd. Dit wordt vervolgens verwerkt tot actuele tekeningen of BIM-model. Het ontwerp kan direct worden getoetst op basis van de actuele gestripte toestand van het gebouw.
  3. Maatwerk is steeds meer van belang tijdens de bouw. Prefab gevel-, dak-, wand- of vloerelementen en andere assemblages worden kant-en-klaar geleverd op de bouwplaats. Voor controle op de daadwerkelijke maatvoering kan een 3D-inmeting afwijkingen constateren, van bijvoorbeeld de betonconstructie, om aanpassingen voor fabricage van de gevelelementen te bewerkstelligen.

Bedenkt u eens wat de meerwaarde had kunnen zijn als de laserscan-inmeting voor de planuitwerking had plaatsgevonden. Had hiermee onduidelijkheid kunnen worden voorkomen? Was er onenigheid over welke tekeningen en uitgangspunten juist waren? Wij denken graag met u mee om de juiste keuzes te maken om de actuele situatie in kaart te brengen.

Nationale Transformatie & Renovatiedag

Bent u nieuwsgierig en wilt u meer weten over een 3D-inmeting? Op woensdag 27 juni a.s. om 12:00 zien wij u graag op de Nationale Transformatie & Renovatiedag. Live bij de stand laten wij u meer zien over 3D-laserscanning en het verwerken van deze inmeting tot BIM model. Voor meer informatie over deze dag verwijzen wij u naar de website van Vastgoedjournaal.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en welke opdrachtgevers u voor zijn gegaan? Bekijk dan hier ons portfolio.NRP
Bron logo: NRP (Nationaal Renovatie Platform)